11.7.2018

Uusi kaivonkansi pihakaivoon


Mökkimme pihakaivon kansi oli jo parikymmentä vuotta vanha, joten se alkoi olla huonossa kunnossa. Sen vuoksi tänä kesänä kaivoon tehtiin uusi kansi. Kannesta tehtiin samanmallinen kuin entinen kansi, sillä se on todettu hyväksi ja toimivaksi.

Pihakaivosta otamme käyttöveden muun muassa tiskaukseen, mutta juomaveden haemme lähteestä. Sen vuoksi kaivoa ei tarvinnut erityisesti suojata operaation ajaksi, sillä rakentamisen yhteydessä kaivoon menneet sahanpurut ja muut roskat eivät tiskivedessä haitanneet. 


Ensin piti purkaa vanha kansi. Tässä vaiheessa minusta oli eniten apua kun kantelin vanhan kannen osat liiteriin. Sitten alkoi uuden kannen rakentaminen. Ensin kaivon ympärille asetettiin tukipuut, joihin sahattiin moottorisahalla lovet.Pohjimmaisten tukipuiden päälle laitettiin tulevan kannen päätyihin toiset tukipuut ja kahdelle muulle sivulle laudat. Poikittain kaivon poikki tuli halkaistut puut harjapuiksi. Niiden varaan alkoi varsinaisen kannen rakentaminen laudoista. Laudat sahattiin samanmittaisiksi käsin, jotta jäljestä saatiin siistimpää kuin mitä moottorisahalla olisi tullut.Kun molemmille puolille oli naulattu laudat riviin, oli päällimmäisten lautojen vuoro. Ne naulattiin kiinni alempiin lautoihin ja keskelle jätettiin aukko kannelle. Viimeiseksi tehtiin nostettava kansi kahvoineen. Uusi kansi oli nyt valmis!2 kommenttia:

  1. Vai tuolla tavalla tehdään kaivon kansi, en ole ennen sellaista saanutkaan tietoa. Nyt on hyvä ja tukeva kansi - joka sai vielä kukkamaljakonkin koristeekseen! Teillä on oikea vanhanajan systeemi, miten vettä otetaan kaivosta.

    VastaaPoista
  2. Meidänkin täytyy joku kansi hommata, ihan lasten takia. Ei käy vahinkoa. Myös tuo kaivon puhdistus pitää tehdä vielä tässä ennen talvea.. Hienolta näyttää tuo kansi. https://www.kaivo.fi/kaivokunnostukset

    VastaaPoista