22.7.2018

Kuppikivet


Kuppikivet ovat kiehtovia muinaisjäännöksiä rautakaudelta ja keskiajalta, mutta niitä on paikoin käytetty jopa 1900-luvun puolelle saakka. Näitä erikoisia kiviä tulee joskus retkeillessä vastaan, mutta koska ne ovat suhteellisen huomaamattomia, niistä täytyy olla tieto jo etukäteen, jotta niitä osaa katsellaan etsiä. Tämän jutun kuppikivet on kuvattu Lahdessa, Joutsenossa ja Kauskilan kylässä Lappeenrannassa.

Kauskilan kuppikivi.
Kuppikivet ovat arvoituksellisia, sillä vieläkään ei olla täysin varmoja siitä mihin tarkoitukseen niitä on kaiverrettu. Niitä kutsutaan myös uhrikiviksi, mikä johtuu siitä, että tunnetuimman teorian mukaan kuppeihin uhrattiin viljaa ja maitoa. Uhrilahjat oli tarkoitettu haltijoille tai suvun vainajille. Kuppeihin uhraamalla tavoiteltiin myös sato-onnea.

Toisen teorian mukaan kivien kuoppiin jääneellä sadevedellä parannettiin sairauksia ja kipuja, ja uusimman teorian mukaan kivet ovat muinaisia karttoja, jotka kertoivat lähiseudun sukujen talojen sijainnit. Yksi kuppi edusti yhtä taloa. Kivien mystisyyttä lisää se, että joissakin kivissä kupit muodostavat tähtikuvioita kuten Otavan!

Joutsenon kuppikivi.
Joutsenon kuppikivi.

Ylimmässä kuvassa oleva Kauskilan kuppikivi on siitä erikoinen, että siinä on vain yksi suuri kuppi, joka on koverrettu kiven kylkeen. Lisäksi se sijaitsee lähellä muinaista kalmistoa, Kappelinmäkeä

Joutsenon kuppikivi sijaitsee Saimaan rannalla keskellä kesämökkejä. Sen jokaisessa kupissa oli käydessämme kolikko. Itsekin jätin kivelle kolikon, sillä sen verran mystisiä ja kunnioitusta herättäviä paikkoja tällaiset muinaisjäännökset ovat.

Lahden kuppikivi taas on aivan leikkipuiston vieressä. Kivi on keskeltä halki ja sen molemmilla puolilla on kuppeja. Keskellä asutustakin kannattaa siis pitää silmät auki tällaisten erikoisuuksien varalta.

Lahden kuppikivi.
Lahden kuppikivi.
Kuppikivien lisäksi luonnostamme löytyy myös muita arvoituksellisia kiviä, joilla on ollut entisajan ihmisille tärkeä merkitys. Tällaisia ovat muun muassa kirkkokivet, saksankivet, pirunkivet ja kivipöydät. Kun siis seuraavan kerran näet poikkeuksellisen näköisen tai muuten erikoisen kiven, kannattaa ehdottomasti tutkia sitä tarkemmin... Kirjassa Suomen lohkareet ja tarinakivet* on esitelty iso joukko näitä mystisiä murikoita.

Joutsenon kuppikivi.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia nuo kuppikivet. Luin savolaisesta Kiuruvesi-lehdestä, että pitäjästä (meidän kesäpaikastamme n. 10 km) on löydetty kuppikiviä ja oli lehdessä osoitekin. En ole vielä tullut käyneeksi tuossa paikassa. Sinä sen sijaan näit omin silmin, millaisia nuo kuppikivet ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä katsomassa, kun osoitekin on tiedossa.

      Poista