6.8.2016

Hyvästi Tupamäki


Lappeenrannan eteläpuolelle, seitsemän kilometrin päähän keskustasta, tulee suuri louhos. NCC Industry aikoo louhia miljoona kuutiota kiveä Sinkkolassa sijaitsevalla Tupamäellä, jota myös Tupavuoreksi kutsutaan. Louhittava alue on yksitoista hehtaaria ja sen louhinta kestää kymmenisen vuotta. Louhinta-alueen vieressä on suojeltu kallioalue, mutta Tupamäki on valitettavasti rajattu jäämään sen ulkopuolelle. Jos se olisi aikoinaan otettu mukaan suojelualueeseen, se olisi nyt säästynyt murskaamiselta.

Tupamäen kallioseinämää.

Tupamäeltä näkyy kauas.

Tupamäki on ollut ulkoilijoiden ja retkeilijöiden käytössä, ja itsekin olen käynyt siellä useasti. Mäeltä löytyy labyrinttimaisia kallioita, suoraa kallioseinämää ja luolia. Kallioiden laelta on hienot näkymät ympäröivään maisemaan. On enemmän kuin sääli, että lappeenrantalaisittain ainutlaatuinen alue tuhotaan. Onneksi sentään tunnetuin Tupamäen laidalla sijaitseva luola jää louhittavan alueen ulkopuolelle, vaikkakin louhosalueelle vievä tie tulee jyristelemään aivan läheltä sitä.

Tasanne, josta laskeudutaan luolaan.

Tupamäen kallioita.

Kannattaa käydä Tupamäellä nyt kun vielä voi! NCC Industry aloittaa louhinnan parin vuoden kuluessa. Kävimme äskettäin Tupamäellä keräämässä mustikoita ja harmittelemassa tulevaa tuhoa. Nyt kallioilla oli vielä ihanan rauhallista ja luonto hehkui loppukesän lämmössä onnellisen tietämättömänä tulevasta.

Tupamäen mustikkasaalista.

Kilometrin päässä Tupamäestä on Hämmäauteensuon luonnonsuojelualue. Myös suon rauha taitaa olla mennyttä kallion murskauksesta ja kuljetuksesta aiheutuvan metelin myötä. Melu ja tärinä karkottavat takuulla eläimet ja retkeilijät kauas Tupamäen ympäristöstä. Entä millaiseen kuntoon menee Vanha Viipurintie, kun sitä pitkin kuljetetaan tonneittain kiveä kymmenen vuotta?


Lue myös: Tupamäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti