19.8.2020

Pieni Karhunkierros

 

Pieni Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti, joten olihan se ainakin kerran elämässä koettava! Tänä kesänä pitkäaikainen toive toteutui, kun patikoimme tämän kuuluisan kierroksen kesäkuun lopussa. Päivä oli aurinkoinen ja helteinen, joten lähdimme kiertämään lenkkiä illansuussa, sään vähän viilennyttyä keskipäivän paahteesta. Pimeän tulosta tai siitä, ehdimmekö vaeltaa kierroksen ennen yötä, ei tarvinnut huolehtia, sillä kesäyöt olivat juuri valoisimmillaan.


Poron ruokailuhetki.
Kitkajoen kuohuja.
Kuva: Kimmo Kauppi
 
Pieni Karhunkierros on Oulangan kansallispuistossa kiertävä 12 kilometrin pituinen rengasreitti, jonka varrella on toinen toistaan upeampia jokimaisemia kuten kuohuvia koskia, jylhiä putouksia ja riippusiltoja. Upean luontoelämyksen kruunaavat reitin varrella hyvällä tuurilla nähdyt kuukkelit ja porot. Itse näimme pari aivan ihanaa poroa, joista toinen kulki polulla vähän aikaa vierellämmekin. Riippusiltoja ylittäessä mieleeni muistui tieto, että ennen vanhaan niissä ei ollut verkkokaiteita! Onneksi nykyään on, sillä kokemus oli riittävän jännittävä kaiteiden kanssakin.

Pyöreälampi.
Poron lepohetki.
Myllykoski.

Lähdimme liikkeelle Basecamp Oulangan parkkialueelta osoitteesta Myllykoskentie 30. Reitin voi kiertää sekä myötä- että vastapäivään, ja valinta pitää tehdä Myllykosken laavulla, josta polku haarautuu. Itse kiesimme reitin myötäpäivään, mikä tuntui hyvältä valinnalta reitin korkeimman huipun eli Kallioportin kohdalla, sillä myötäpäivään kiertäessä huipun 250 porrasta kuljetaan alaspäin... Kallioportin huipulta laskeudutaan vehreään purolaaksoon, jossa virtaavan puron vesi on kristallinkirkasta! Sen jälkeen saavutaan Harrisuvantoon, jossa Kitkajoki tekee S-mutkan, ja päästään taas riippusillalle.

Kirkasvetinen puro.
Harrisuvannon riippusilta.
 
Reitin yhtenäistävä tekijä on Kitkajoki, jota polku suurimman osan matkasta mukailee. Kierroksen eteläiseltä "suoralta" joki näkyy vähän väliä. Myötäpäivään kiertäessä reitin loppuosaan osuu koko polun kenties vaikuttavin kohde Jyrävän putous, jossa vesi pauhaa pudoten yhdeksän metriä. Jylinä on niin voimakas, että maan vavahtelun voi ihan tuntea! Köngäs onkin yksi Suomen suurimmista. 

Jyrävän putous.
Aallokkokoski.
Kuva: Kimmo Kauppi
 
Pieni Karhunkierros on mielestäni monipuolisuutensa ja jylhien maisemiensa ansiosta hyvästä syystä Suomen suosituin vaellusreitti. Kuusamon luonto on omaleimainen ja lisäksi varsin lappimainen, vaikka ei varsinaista Lappia vielä olekaan. Olin etukäteen lukenut reitin ruuhkista esimerkiksi riippusiltojen kohdalla, mutta ainakaan arki-iltana kesäkuun lopulla ei ollut ruuhkasta tietoakaan. Sekin tietysti vaikutti, että ulkomaalaiset turistit puuttuivat tänä kesänä kokonaan. Voin lämpimästi suositella tätä komeaa kierrosta kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti