13.9.2021

Pursialan hiidenkirnu

 

Pursialan hiidenkirnu
 

Mikkelissä oleva Pursialan hiidenkirnu on yksi Suomen suurimmista. Sen syvyys on kahdeksan metriä ja leveys kahdesta kolmeen metriä. Hiidenkirnu on jääkauden tekosia ja sen iäksi on arvioitu 9 000-11 000 vuotta. Kirnun uursivat mannerjäätiköstä purkautuneet sulamisvedet ja veden mukana kulkeutunut kiviaines. 

Pursialan hiidenkirnun aidat
 
Pursialan hiidenkirnu

Hiidenkirnu sijaitsee Pursialan kaupunginosassa ja sen lähelle pääsee Hiidenkadun kautta. Kirnu sijaitsee kallion päällä ja se on aidattu. Vaikka aidat vähän latistavat kirnun vaikuttavuutta, niin ne ovat varmasti säästäneet monta tämän jääkauden ihmeen innokasta ihailijaa putoamiselta. Kuvasin kohdetta aitaan nojaten ja sekin jo vähän hirvitti.

Pursialan hiidenkirnu

Pursialan hiidenkirnu

Lappeenrannallakin on oma hiidenkirnunsa, nimittäin Lasolan hiidenkirnu, mutta se on vaatimattoman kokoinen Pursialan hiidenkirnuun verrattuna. Kaikki hiidenkirnut ovat silti hämmästyttäviä todisteita veden ja jään voimasta. Pursialan kirnussa on nähtävissä myös "jauhinkiviä", joita sulamisvedet ovat pyörittäneet kirnun sisällä.


3 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä vaikuttava näky! Samalla myös pelottava. En olisi varmaan itse uskaltanut mennä kuvailemaan ihan lähelle:)

    VastaaPoista
  2. Olethan nähnyt Askolan hiidenkirnut? Siellä on yhdessä (ja kauniissa) paikassa lukuisia erikokoisia.

    VastaaPoista
  3. Hiidenkirnukin on mielenkiintoinen paikka. Helposti saavutettavissakin.

    VastaaPoista