6.9.2015

Kärnäkoski


Kärnäkosken linnoitus ja mylly Savitaipaleella


Kävimme tutustumassa historialliseen Kärnäkosken linnoitukseen kauniina kesäpäivänä. Linnoitus on rakennettu jo 1700-luvun lopulla ja mylly sahoineen 1800-luvulla. Vierailulla oli siis ilmassa historian siipien hennonrouheaa havinaa vesielementillä höystettynä. Oikein oiva retkikohde!

Kärnäkoski löytyi helposti, sillä se on aivan Partakoskentien varrella. Koski kulkee tien alitse ja oikealla puolella on vanha mylly, jonka Kärnäkosken kylätoimikunta on kunnostanut. Rakennuksen ovet olivat auki ja myllyn katossa pesivät pääskyt.
 
Kärnäkoski on idyllinen paikka.

Pääsky katselee kotinsa eli myllyn ikkunassa.

Myllyrakennuksen toisessa päädyssä oli avoin ovi. Suuresta huoneesta löytyi vanhoja sahan koneita ja pirttipöydät, joiden ääreen mahtuisi isompikin porukka istumaan. Joitakin tapahtumia siellä on järjestettykin. Siinä tuli taas mieleeni, kuinka tärkeää on vaalia vanhoja rakennuksia eikä purkaa tai päästää kaikkea vanhaa rapistumaan.

Rataspyörissä on ajan patinaa.

Linnoitus on hyvässä kunnossa ja valleilta on hienot näkymät Saimaalle. Kesällä lampaat laiduntavat vapaina ja pitävät vallien heinikon lyhyenä, mutta valitettavasti jo parina vuonna lampaita on kadonnut. On todella harmi, jos omistajat eivät enää uskalla antaa lampaitaan kesäksi Kärnäkoskelle varkaiden vuoksi.

Kärnäkosken lammas karitsoineen.

Linnoituksen muureja.

Tien vastakkaiselta puolelta lähtee lyhyt polku laavulle. Laavu on hyvällä paikalla rinteessä ja sieltäkin on järvinäkymät. Rantavedessä näkyy vanhojen lotjien osia, sillä paikalla on ollut lotjasatama.

Kärnäkoski on kiva retkikohde, "Savitaipaleen Suomenlinna", jonne kannattaa suunnata aurinkoisena päivänä vaikkapa eväskorin kanssa. Toivotaan, että lampaat saisivat laiduntaa linnoituksessa tulevina kesinä ilman varkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti