22.9.2015

Rutolan kyläpolku

 

Kulttuuripolulla Lapatonniemessä


Lappeenrannan Rutolasta löytyy mukava opastettu kyläpolku. Kolmen ja puolen kilometrin pituinen polku kiertää Lapatonniemen ympäri. Polun lähtöpaikan osoite on Munterontie 216. Olemme kiertäneet polun pari kertaa.

Polulla on hyvät opastemerkinnät ja infotauluja kylän ja vanhan sahan historiasta. Polun varrella voi tutustua myös Salpalinjan kohteisiin; luoliin, bunkkereihin, juoksuhautoihin ja panssariesteisiin.

Maisemaa Lapatonniemestä Sahalahdelle.

Rutolan VPK:n pihalta lähdetään seuraamaan sinisellä merkittyjä tolppia. Ne ohjaavat hiekkatieltä pellolle ja metsään. Lyhyen metsäosuuden jälkeen tulee näkyviin vanhan sahan rauniot. Infokylteissä kerrotaan sahayhdyskunnan historiasta.


Vanhan sahan kivijalkaa.

Sahan raunioiden jälkeen polku vie veden äärelle. Lapatonniemen rannalta aukeaa maisema Sahalahdelle, Rovonlahdelle ja Rutolanlahdelle. Ne ovat läntistä Pien-Saimaata. Rutolan kautta kulkee myös Väliväylän melontareitti, joka yhdistää Saimaan ja Kymijoen vesistöt.

Rutolan kyläpolulla on useita infotauluja.

Rannasta reitti jatkuu hiekkatietä kylälle ja Salpalinjalle päin. Reitin lopuksi kannattaa käydä katsomassa Salpalinjan bunkkeri Vanhan Mikkelintien eteläpuolella. Bunkkerin sisäänkäyntiä koristaa Karjalan vaakuna! Lähellä VPK:n taloa sijaitsevaan miehistöluolaan pääsee vain oppaan johdolla. Se on myös käymisen arvoinen paikka!


Salpalinjan luola.

Salpalinjan bunkkeri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti