10.10.2015

Sarviniemi

Salpausselkä Suur-Saimaan sylissä


Taipalsaarella sijaitseva Sarviniemi on ainutlaatuinen paikka keskellä Suur-Saimaata. Se on sarvenmallinen niemi, joka työntyy mantereesta pitkälle Saimaan syliin. Alue on jääkauden tekosia ja kuuluu toiseen Salpausselkään. Niemen eteläpuolella on lisäksi Pieni-Sarviniemi. Lähivesillä on nähty saimaannorppia ja alue on muutenkin aitiopaikka Saimaan seuraamiseen. Sarviniemeen pääsee Suur-Saimaantietä ja matkaa Lappeenrannasta kertyy kolmisenkymmentä kilometriä.

Suur-Saimaan aaltoja Sarviniemen kärjessä.

Sarviniemessä sijaitsi ennen Suur-Saimaan lomakylä, mutta se lopetti toimintansa useita vuosia sitten. Lomamökit ovat edelleen paikoillaan, mutta rapistumassa purkukuntoisiksi. Liukumäki, uimalaituri ja saunat ovat surullinen näky kun tietää ettei niitä enää käytetä. Toisaalta uimaranta on hyvässä kunnossa, joten kesällä siellä luulisi taipalsaarelaisten käyvän. Niemien välissä oleva ranta on sopivasti aalloilta suojassa.

Sarviniemen hiekkaranta.

Kävimme kiertämässä koko niemen lähimetsineen ja keräsimme samalla mustikoita ja puolukoita. Niitä oli jäljellä runsaasti, sillä niemessä on enää vähän liikkujia. Siellä käyvät kai lähinnä veneilijät, joilla on venepaikka niemen satamassa. Olisi hyvä, jos alue siivottaisiin lomakylän jälkeensä jättämistä muovituoleista ja muusta rojusta, sillä ne rumentavat upeaa paikkaa.

Sarviniemen marjasatoa.

Sarviniemi nousi otsikoihin keväällä 2015 kun uutisoitiin venäläisten tehneen siitä ostotarjouksen. Pian sen jälkeen puolustusministeri määräsi alueen pakkolunastettavaksi valtiolle, sillä aivan sen vieressä sijaitsee puolustusvoimien ampuma-alue. Onneksi maanomistajat suostuivat lopulta myymään Sarviniemen Metsähallitukselle, jonka omistukseen alue siirtyi tänä syksynä.

Sarviniemen kärki.

Syksyn värejä Sarviniemessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti