1.10.2015

Retkiruokaa


Nokikahvia ja nuotioruokaa


Lyhyellekin retkelle kannattaa aina ottaa eväät mukaan. Ulkoillessa tulee kuitenkin nälkä ja muutenkin ruoka maistuu ulkona uskomattoman hyvältä! Nämä retkiruokavinkkini ovat päiväretkille, pidemmille vaelluksille on omat säilyvät ja tiiviit ruokansa.

Helpointa olisi ottaa mukaan valmiit eväät kuten voileivät ja juotavaa termospullossa, mutta tulien teko ja ruoan paistaminen nuotiolla on sen verran mukavaa puuhaa, että se kannattaa jos vain on aikaa. Tärkeintä on muistaa ottaa mukaan tulitikut vedenpitävässä pussissa tai sytytin. Laavuilla ja nuotiopaikoilla on yleensä polttopuita.

Nokikahvia ja eväsleipiä.

Kun haluaa tehdä nuotiolla oikeaa ruokaa, niin kotona voi esimerkiksi pilkkoa leivinpaperilla vuorattuihin folionyytteihin perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, paprikaa ja sipulia sekä lisätä joukkoon kunnon nokareen sulatejuustoa. Folionyytit on kätevä kypsentää tulilla ja paistaa samalla pihvit. Tämä onnistuu esimerkiksi ritilän päällä, jos sellainen tulipaikalta löytyy. Veneillessä voi kuljettaa mukana oman ritilän.

Pihvit ja folionyyteissä perunaa ja kasviksia.

Toinen kätevä retkiruoka on ottaa mukaan keitettyjä perunoita ja porkkanoita sekä purkkilihaa. Ne voi paistaa paistin- tai muurinpohjapannulla, jos sellainen löytyy tulipaikalta. Pieni nuotiopaistinpannu kulkee myös vaikka mukana repussa. Näinkin yksinkertainen ruoka on ulkona todella hyvää!

Pyttipannu tulilla.

Syysretkeilyssä parasta on, että ruokaa saattaa löytää metsästä. Kantarellit, suppilovahverot ja tatit ovat suurinta herkkua ja helppoja valmistaa, jos sellaisia löytää. Siltä varalta kannattaa ottaa mukaan sipulia ja voita.

Kantarelleja ja sipulia.

Päiväretkeä varten kahvi, tee tai kaakao on kätevintä keittää kotona ja laittaa termospulloon. Jos tietää, että tulipaikalla on nokipannu tai itse omistaa sellaisen, niin tunnelmallisempaa on keittää kahvi nuotiolla. Tavallista teetä paremmin retkitunnelmaan sopii pakuritee. Se kannattaa keittää kotona, maustaa hunajalla ja antaa hautua matkalla termospullossa.

Paahdetut vaahtokarkit ovat nuotiojälkiruoka Amerikan malliin. Niitä on kiva paahtaa, mutta ne myös kärähtävät helposti. Ainoaksi retkievääksi ne eivät riitä, mutta kannattaa kokeilla niitä jälkiruokana. Tikkupulla on myös hyvä jälkiruoka, mutta se vaatii taikinan teon etukäteen. Pullan kaveriksi sopii esimerkiksi mansikkahillo.

Paahdetut vaahtokarkit ovat makea herkku.

Jos ei mitään muuta evästä keksi niin aina on olemassa makkara... Joskus lyhyellä retkellä makkaranpaisto riittää hyvin. Silloinkin kannattaa valita lihapitoinen makkara eikä jauhomakkaraa. Ja muistaa ottaa mukaan sinappia!

Makkarat tulilla.

Lue myös: Tikkupullat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti