25.10.2015

Tupavuoren luola


Vilkjärvellä Lappeenrannassa sijaitsee korkea Tupavuori, jossa on suuri luola. Kävimme kiipeämässä Tupavuorelle ja kurkkaamassa luolaan. Omasta puolestani nimenomaan kurkkaamassa, sillä luolaan mennessäni näin sen pohjalla suuren kuolleen lepakon... Jostakin syystä ei tehnyt mieli astua peremmälle...

Tupavuori.
Tupavuoren juurelta luolaa ei näe. Vuoren laelle menee polku, joka johtaa suoraan luolalle. Luolan paikka on helppo havaita kun näkee tikapuut. Tikkaat ovat vankkaa tekoa, joten niitä uskaltaa hyvin kiivetä.

Tikapuut luolalle.
Tikkaita laskeudutaan kuilumaiseen syvennykseen. Aluksi luolaa ei huomaa, sillä se on osittain tikkaiden takana. Niiden kulmalta pääsee hivuttautumaan luolaan. Suurehkoon tilaan (arviolta ainakin 10 neliötä) tulee lohkareiden välistä valoa, mutta taskulamppu on silti hyvä olla mukana. Myös kaveri on hyvä olla matkassa siltä varalta että sattuu juuttumaan kapeaan suuaukkoon kiinni.


Tupavuoren luolaa - kuten monia muitakin luolia - on käytetty vainojen ja sotien aikana piilopaikkana. Olisi kiinnostavaa tietää miten luolalle on menty silloin kun tikkaita ei ole voitu jättää näkyville. Ehkä köyden avulla?

Luolan suuaukko.
Luolareissun lopuksi ihailimme vielä Tupavuorelta avautuvaa maisemaa ja keräsimme vuoren laella kangassieniä. Niitä löytyi sopivasti sienisalaatin tekoa varten!


Huomautus! Lappeenrannassa sijaitsee toinenkin Tupavuoren luolaksi kutsuttu luola. Se on aivan eri suunnalla, Sinkkolan Tupamäellä. Kirjoitin siitä aiemmin tämän postauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti