6.10.2015

Torsansalon Pirunkirkko


Holviluolan lumoa Rautjärvellä


Torsansalossa Rautjärvellä sijaitsee erikoisen upea luola, joka on holvimaisen kattonsa ansiosta ristitty Pirunkirkoksi. Luola sijaitsee Linnavuoren jyrkän rinteen alla ja sinne pääsee Kangaslammentieltä polkua pitkin. Luola on suuri ja siksi helppo tutustumiskohde, mutta sen pohjalla on kivenlohkareita, jotka hankaloittavat liikkumista jonkin verran.

Pirunkirkko.

Pirunkirkkoon liittyy paljon tarinoita ja uskomuksia, sillä luolaa on käytetty piilopaikkana vainojen ja sotien aikana ja sinne on kätketty tavaroita. Perimätieto kertoo, että luolassa ovat myös tietäjät ja noidat tehneet taikojaan ja parantaneet sairaita.

Viimeisin kansanparantaja oli Pohu-Matti, joka keitteli luolassa rohtojaan ja jonka luo tultiin pitkienkin matkojen päästä avun toivossa. Pohu-Matti yritti myös etsiä alueelle isonvihan aikaan piilotettua rahakätköä, mutta ei onnistunut sitä löytämään. Aarre siis odottaa edelleen löytäjäänsä...

Pirunkirkon kaareva holvikatto.

Luolassa istuskellessa ymmärtää hyvin miksi luolat ovat olleet entisajan ihmisille tärkeitä paikkoja. Ne ovat tarjonneet suojaa ja piilopaikan milloin kyläläisille ja milloin satunnaisille kulkijoille. Niissä on varmasti myös säilytetty ruokaa niiden viileyden ansiosta.

Luolissa on ikiaikaista lumoa, sillä vaikka maailma ympärillä muuttuu niin kalliot pysyvät - kunhan ihminen vain ei murskaa niitä lyhytnäköisesti taloudellista hyötyä tavoitellessaan.

Pirunkirkko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti