8.9.2015

Tupamäki


Tupamäen kalliolabyrintti ja luola


Lappeenrannan Sinkkolassa on Tupamäen kallioalue, joka muistuttaa labyrinttia. Lohkareet ovat suorareunaisia ja suorastaan kutsuvat kiipeilemään. Kallioiden välissä on syviä ja kapeita rotkoja, joten varovaisuus on tarpeen. Kiipeilyn jälkeen on mukava istahtaa korkeimmalle laelle ihailemaan maisemia.

Tupamäelle pääsee esimerkiksi Vanhalta Viipurintieltä Hämmäauteensuon parkkipaikalta voimalinjaa seuraamalla. Mäki näkyy linjan vasemmalla puolella. Kävelymatkaa Vanhalta Viipurintieltä Tupamäelle on noin kilometri. Tupamäkeä kutsutaan myös Tupavuoreksi, mutta sitä ei pidä sekoittaa Vilkjärven suunnalla olevaan Tupavuoreen.

Tupamäen kalliolabyrinttia.

Tupamäellä on luola, jota lähikylien asukkaat ovat käyttäneet piilopaikkana muun muassa 1700-luvun sotien aikana. Luola sijaitsee kallion laidalla ja sen voi havaita vain luolalle vievistä tikkaista. Jos tikkaita ei olisi, luolaa ei kallion päältä huomaisi. Luolalla käydessä kannattaa olla mukana kaveri, sillä toisen on hyvä tukea tikkaita toisen kiivetessä. Myös taskulampusta on apua luolan pohjalla käydessä.

Alemmalta kalliotasanteelta laskeudutaan luolaan.

Luolan pohjalle vievät toiset tikkaat.

NCC suunnittelee louhivansa aivan Tupamäen vieressä olevalta kallioalueelta miljoona kuutiota kiveä. On todella sääli, jos näin ainutlaatuinen alue tuhotaan. Kallioilla ja metsässä kulkee paljon polkuja, joten alue on ulkoilijoiden ahkerassa käytössä eläimistä puhumattakaan.

Tupamäen kivipaaseja.

Jyrkkä kallioseinämä Tupamäellä.

Lue myös: Hyvästi Tupamäki

1 kommentti:

  1. Tupamäki jota ollaan tuhoamassa,kivimurskeeksi!

    VastaaPoista